Автобиография на Ерик Фрай

„Нека една мечта в живота ни и да стигне платната“. В стила и музиката на испанският музикант и изпълнител Ерик Фрай може да се долови онази частичка за вечен и непреклонен, борбен и упорит дух, която всеки от нас, дълбоко таи в себе си.

Ерик Фрай е роден на 28 декември 1956 г. във Финландия. Баща му е окситанец, а майка му говори фламендски и е родом от Алкой. Баща му е военен, а детството си Фрай прекарва в Бордо, Сенегал и Нигер. Музикалната си кариера стартира през 1971 г. В продължение на 15 г. учи език, а само на 15 годишна възраст участва в концерт Claude Martin. Работи като преподавател в училище, професор и философ в Тулуза. Там създава и първото си музикални произведения „Bodon Джон“ и „José María Caballero Bonald“.

Пее на каталунски в множество каталунски държави. Създава десетина албуми на дискове в периода от 1974-2002 г.

Музиката на Ерик Фрай е и в средиземноморски стил и носи вдъхновена лирика на песента. През 2000 г. представя на сцена уменията си като китарист „Vicente Pradal“. През 2005 г представя и някои от песните си в нощи концерти в Тулуза.

През 2010 г. подновява предишните музикални творения в свое шоу (Marrano), някои от които за първи път представени пред публика в театърът Toulouse Daniel Сориано.

Ерик Фрай показва на всички плодородието на въображението си и пълната сила на своя израз и творчески талант. Това става главно с представленията му е три спектакъла. Уменията му на три езика – окситански, испански и каталунски и произведенията от смес на трите езика, превръщат труда му в не само харесван от много почитатели, но и любим на стотици хиляди слушатели. Музикалното творчество и текстове на Фрай си взаимодействат един с друг, а това ги прави обаятелни и уникални.

През февруари 2014 г. Ерик Фрай пуска своя нов албум, кито бързо достига Барселона, Тулуза, Франция, Алкой, Испания, Пиренейте. С него почитателите му не само могат да се порадват на музиката, но и да намерят избавление от войната и бедността. Трогателна история, емблематичен за цялата човешка идентичност: не напрежението на място и наследство, но изобретяването на едно така вълнуващо пътешествие, превръща това приключение в незабравимо за почитателите на Фрей.